NEOMATRIX başlangıç toplantısı 17 ve 18 Şubat 2021’de çevrimiçi olarak 60 civarı katılımcıyla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Eva-Maria Geigl, projenin nasıl ortaya çıktığını açıklarken, projenin tasarım aşamsında önemli rol oynayan ve FORTH adına projenin eşyürütücülüğünü üstlenen merhum Dimitris Kafetzopoulos‘a saygı gösterisinde bulındu. Daha sonra, her bir paydaş kurumun baş araştırmacıları söz alarak kurumlarını tanıttılar ve meslektaşları olan araştırmacıların akademik arkaplanları ve ilgi alanları hakkında bilgi verdiler.
Toplantının ikinci gününde üç oturum gerçekleştirildi. Arkeoloji sunumlarına ayrılan ilk oturumda ODTÜ’den Çiğdem Atakuman “Anadolu’nun neolitikleşmesi: Sorunlar ve beklentiler”, FORTH’dan Argyro Nafplioti “Yunanistan’ın neolitikleşmesi”, CNRS’nin davetlisi olan Michael Ilett “Fransa ve Batı Akdeniz Neolitiği” ve SU’dan Jan Storå “Kuzeyin neolitikleşmesi: İskandinavya ve Baltık bölgesi” başlıklı sunumlar yaptılar. Sonraki oturumda ODTÜ’den Dilek Koptekin ve FORTH’dan Pavlos Pavlidis “Doğu Akdeniz insanlarının paleogenomiği” hakkında bir sunum yaparken IJM-CNRS’den Eva-Maria Geigl “Orta ve Batı Avrupa Neolitiğinin Paleogenomiği” ve “Neolitik hayvanların paleogenomiği” başlıklı iki sunum yaptı. Başlangıç toplantısının son oturumu, pandemik sırasında çevrimiçi işbirliğini sağlamak için oluşturulan altı NEOMATRIX çalışma ekibinin tanıtımına adanmıştı. Ekip temsilcileri çalışma planlarını ve ilerideki olası yönelimleri ile hedeflerini anlattılar.
Başlangıç toplantısıyla esas olarak proje paydaşlarının birbirleriyle ve NEOMATRIX’in merkezindeki bilimsel sorunun farklı veçheleriyle aşina hale gelmeleri hedeflendi. Daha ilk buluşmada kaydadeğer bir bilgi alışverişi ve beyin fırtınasının ortaya çıkması, projemizin verimli bir gelecek vadettiğini gösterdi!