NEOMATRIX paydaşları Ankara’da buluştu!

Projemizde 18. ayı geride bırakırken, tüm paydaşlardan genç araştırmacılar ve grup liderleri, şimdiye dek olan etkinliklerimizi değerlendirmek ve bilimsel işbirliğimizin geleceğini planlamak için Ankara’da fiziksel olarak bir araya geldi. Programda çevre gezilerine ve açık derslere de yer verdik.

İlk günümüzde, Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü olan Aşıklı Höyük’e gittik. Bizi karşılayan Kazı Başkanı Mihriban Özbaşaran ile Güneş Duru, hem arkeolojik alanın özellikleri hem de bölgenin antik sakinlerinin yaşam tarzı hakkında bizi detaylı bir şekilde bilgilendirdiler. Son derece bilgilendirici ve verimli geçen bu gezi için, bize kıymetli zamanlarını ayıran hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimizi gönderiyoruz. Aşağıdaki videoda, ziyaretimizden bazı anları görebilirsiniz. Mihriban Hoca videonun sonunda Aşıklı’da bulunan insan kemikleri üzerine yaptığımız antik DNA çalışmalarının sonuçlarına da değiniyor.

Aşıklı’daki ziyaretimizin ardından civardaki eski bir Rum yerleşimi olan Güzelyurt’a giderek, volkanik Kapadokya’nın girift mağara formasyonları arasında, yöredeki yeraltı şehirlerinden birini de kapsayan kısa bir gezinti yaptık.

Programımızın ikinci gününde, değerli lab yöneticilerimiz birbirinden ilginç konularda kamuya açık dersler verdiler. Anders Götherström Vikingler hakkındaki antik DNA araştırmlarını, Eva-Maria Geigl kedilerin evcilleştirilmesine dair aDNA bulgularını, Argyro Nafplioti karbon, oksijen, azot ve stronsiyum izotoplarının biyoarkeolojik araştırmalardaki işlevini, Thierry Grange ise eşekler ve atların ne zaman nerede evcillleştirildiğine dair teorileri sınayan aDNA araştırmalarını anlattı. Sağanak yağmur ve fırtınaya karşın Ankara’nın farklı üniversitelerinden çok sayıda öğrenci ODTÜ’ye gelerek etkinliğin yapıldığı Cahit Arf Amfisi’ni doldurdu. Amfiyi rezerve etmemizi sağlayan ve teknik ekipmanlar konusunda desteğini esirgemeyen Matematik Bölümü Başkanı Yıldıray Ozan hocamıza da çok teşekkür ederiz! İlgiyle izlenen seminerlerden kısa birer kesiti aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

Buluşmamızın devamında, 12 ve 13 Haziran günleri Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi’nde Akdeniz’in neolitikleşmesi üzerine 2 günlük bir çalıştay düzenledik. NEOMATRIX paydaşlarının mensubu olan araştırmacılarımızın yanı sıra, İstanbul Üniversitesi’nden Eylem Özdoğan, CNRS’ten Michael Ilett ve Ontario McMaster Üniversitesi’nden Tristan Carter sunumlar yaparak çalıştaya katkı sundular, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Çalıştayın sona erdiği 13 Haziran akşamı HÜ laboratuvarlarını da gezme şansımız oldu. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Başkanı Yılmaz S. Erdal laboratuvarların işleyiş usulünü aktarırken, muazzam kemik koleksiyonundan bazı ilginç örnekleri detaylı olarak ele aldı. Yılmaz Hoca başta olmak üzere tüm Hacettepe Antropoloji ekibine konukseverlikleri için de çok teşekkür ederiz!

Programımızın son gününde Çorum’a giderek Boğazköy’deki Hitit başkentini Kazı Başkanı Andreas Schachner’in rehberliğinde, paylaştığı ayrıntılı ve değerli bilgiler eşliğinde gezdik. Kendisine çok teşekkür ediyoruz! Akşam üzeri, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli kazı alanı olan Alacahöyük Ören Yeri’ni ve Müzesini gezdik. Stockholm, Paris ve Heraklion’dan gelen konuklarımıza veda etmek üzere Ankara’ya dönmeden önce son olarak Yazılıkaya’ya uğradık ve Hitit rölyeflerini inceledik.

Ankara buluşmamız sırasında bilimsel işbirliğimizin geleceğini planladığımız toplantılar yapma şansımız da oldu. Bu etkinliklerin ekip ruhumuzu güçlendirerek, proje tasarısında belirttiğimiz “örnek bir demokratik laboratuvarlar ağı” oluşturma hedefimize katkıda bulunacağına inanıyoruz.

Son olarak ama en önemlisi de, bu buluşmaya katılmak için uzun bir yol kat ederek Ankara’ya gelen Argyro Nafplioti, Angeliki Papadopoulou, Charikleia Karageorgiou ve Nikolaos Psonis’e (FORTH), Eva-Maria Geigl, Thierry Grange, Fabien Fauchereau, Caitlin Martin, Jeanne Mattei ve Oğuzhan Parasayan’a (IJM-CNRS), Anders Götherström, Anna Linderholm, Mário Vicente, Reyhan Yaka ve Petter Larsson’a (SU) çok teşekkür ederiz!

Bir yanıt yazın